Haber

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, deprem bölgesindeki çalışmaları değerlendirdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Şu anda deprem bölgelerinde 69, sınır kapılarında 16 olmak üzere 85 depomuzla vatandaşlarımıza hizmet vermeye devam ediyoruz. Bunu takiben ayni yardımların vatandaşlarımıza ulaştırılması aşamasına geçiyoruz.” vatandaşlar depoladıktan sonra geliyor. Bunun için hızla sosyal marketleri hayata geçirdik. Bugün itibariyle deprem bölgesinde 205 sosyal market hizmet veriyor.” söz konusu.

Yanıklar, Kahramanmaraş programı kapsamında ilk olarak Elbistan Pınarbaşı Barınma Bölgesi’ni ziyaret etti. Vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten ve dertlerini dinleyen Yanık, depremzedelere ücretsiz hizmet veren Mükremin Halil Lisesi’nde oluşturulan sosyal marketi ziyaret etti.

Yanan, ardından Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’nün Kahramanmaraş’taki Ana Deposunda düzenlediği basın toplantısında, depremlerin ardından hızla İçişleri Bakanlığı’na bağlı misafirhanelerden çocukları, engellileri, yaşlıları ve kadınları çıkardıklarını ifade etti. İnanç bölgelerine Aile ve Sosyal Hizmetler.

Bugüne kadar 1 milyondan fazla vatandaşa psikososyal destek hizmeti verildi.

Bakanlık olarak psikososyal güçlendirme çalışmalarında “sıfır dakikada” sahada olmayı belirlediklerini belirten Yanık, şunları kaydetti:

“Aslında birçok arkadaşımız deprem mağduru olmasına rağmen sıfır dakikada sahaya çıktık. Deprem bölgesi dışındaki diğer illerden arkadaşlarımızı hemen bölgeye gönderdik ve psikososyal destek çalışmalarımıza başladık. 10 ilimizin tamamında aynı anda.Bugüne kadar 1 milyondan fazla vatandaşımıza psikososyal destek hizmeti verdik ve verdik.Devam ediyoruz.”

Burns, psikososyal güçlendirme çalışmalarını paydaş bakanlık ve kuruluşlarla 2 yıl daha sürdürmek için çalışmalara başladıklarını belirtti.

“Bugün itibariyle 205 sosyal marketimiz deprem bölgesinde hizmet veriyor”

Yanık, depremin ardından şu bilgileri paylaştı:

“Deprem bölgelerimizde bulunan büyük bağış depolarımız ve yurt dışından gelen bağışlar için sınır bölgelerimizde kurduğumuz birebir bağış depolarımız ile gerekli depolama çalışmalarını hızlı bir şekilde gerçekleştirdik. Şu anda 69 depo ile vatandaşlarımıza hizmet vermeye devam ediyoruz. deprem bölgelerinde ve 16’sı hudut kapılarında olmak üzere 85 depoda, “Depolandıktan sonra vatandaşlarımıza teslim aşamasına geliyor. Bunun için sosyal marketleri hızla hayata geçirdik. Bugün itibariyle 205 sosyal market deprem bölgesinde hizmet veriyor.”

Engelli, yaşlı ve kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar için 5 adet seyyar sosyal market ile depremzedelere hizmet verdiklerini kaydeden Yanık, hafta başına kadar portatif tır sayısını 10’a çıkarmayı planladıklarını vurguladı.

Afet bölgesinde çadır ve konteyner kentlerde yaşayan vatandaşlara yönelik psikososyal destek çalışmalarının devam ettiğini anlatan Yanık, deprem öncesi dönemde olduğu gibi ev odaklı hizmet modeline dönmeyi planladıklarını söyledi.

“İnsanlar gerektiğinde ‘ben buradayım’ diyor”

Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğinin altını çizen Yanık, şunları kaydetti:

“Pek çok zorluğun üstesinden büyük bir onurla gelen milletimiz, inşallah bu süreci de yeniden birlikte, omuz omuza, omuz omuza vererek atlatacaktır. Tek bir gayret bile bu milletin ne kadar güzel bir dayanışma örneği olduğunu bizlere gösterecektir. ihtiyaç ve ne kadar da bir şefkat yağmuruna dönüşmüştür.” 1 Ocak’tan 6 Şubat’a kadar deprem gününe kadar bakanlığımıza 660 koruyucu aile başvurusu olurken, 6 Şubat’tan 28 Şubat’a kadar 347 binden fazla koruma aile başvurusu oldu. ‘Ben buradayım’ diyor.

Bakan Yanık, Afet ve Acil Durum Topluma Yardım Ekiplerinden (ASIA) 4 bin 808 çalışanın 750 araçla yardım bağışları düzenlemeye devam ettiğini vurguladı.

120 işaret dili tercümanı deprem bölgesinde çalışıyor

Deprem bölgesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı kurumlardan hizmet alan 533 yaşlı ve 1133 engelli vatandaşımızı, psikososyal tedavileri sırasında kurum bakımına ihtiyaç duyduğu tespit edilen 213 yaşlı ve 722 engelli vatandaşımızı almaya başladıklarını kaydeden Destek çalışmalarını deprem bölgesi dışına çıkaran Yanık, şunları söyledi:

“Çadır kentlerde her gün yaptığımız sosyal araştırmalarda 80 engelli vatandaşımızın profesyonel bakıma yani sağlık ve rehabilitasyon desteğine ihtiyacı olduğunu tespit ettik. Bunları kurumlarımızda yeniden kurduk. Engelli ve Yaşlı Beyin Sarsıntısı Desteği Engelli vatandaşlarımıza hizmet verebilmek için sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte oluşturduğumuz Vatandaşlar WhatsApp Uygulaması’nda “Danışma hattımız üzerinden iletişimimizi sürdürdük. İşitme engelli depremzedelerin kendilerini ifade edebilmeleri ve ihtiyaçlarını ortaya koyabilmeleri için 120 işaret dili tercümanımız sahada çalışmalarını sürdürüyor.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kimsenin geride kalmaması gerektiğini vurguladığını hatırlatan Yanık, “Engelli, yaşlı, vatandaşımızın kimseyi geride bırakmama mottosuyla deprem bölgelerinde her türlü sosyal hizmet modellemesini ve ihtiyaç analizini uyguluyoruz. , çocuk, ihtiyaç sahibi, kadın, her ne şekilde olursa olsun geride kaldık. Bunu yaparak çalışmalarımıza devam ettik ve bundan sonra da devam edeceğiz. Emeği geçen tüm dostlarıma teşekkür ediyorum.” sözlerini kullandı.

Açıklamanın ardından Bakan Yanık, Karacasu’daki konteyner kenti ziyaret etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu