Haber

Çin-Hindistan askerleri arasındaki arbedenin eski görüntüleri sosyal medyada yayıldı

Çinli ve Hintli askerler arasında geçen eski bir arbedeye ait görüntüler sosyal medyada ve Hint medyasında paylaşıldı.

Çin ile Hindistan arasındaki sınır geriliminin tırmandığı bir dönemde paylaşılan çatışma görüntüsü, gün içinde sosyal medyada hızla yayılarak gündem oldu.

Hindistan’ın önde gelen yayın şirketlerinden biri olan NDTV de sosyal medya paylaşımında videonun 2021 ile ilgili olduğunu belirterek, görselde “tarihsiz” sözüne yer verdi.

NDTV, “Hint askerleri Çin askerlerini püskürtüyor” başlığıyla bir zirve alanından birbirlerini itmeye çalışan Hintli ve Çinli askerlerin görüntülerini paylaştı.

NDTV’nin bildirdiğine göre, Hindistan ordusu yetkilileri, görülmelerin 9 Aralık’ta sınırda iki taraf arasında meydana gelen olayla ilgili olduğunu açıkça yalanladı.

Videoda Hintli askerlerin telin diğer ucundaki Çinli askerlere sopalarla müdahale ettiği ve bir süre sonra Çinli askerlerin bölgeyi terk ettiği görülüyor.

Tartışmalı bölgede gerginlik sürüyor

İki ülke arasındaki belirsiz sınırı belirleyen Fiili Kontrol Hattı’nda 9 Aralık’ta çatışma çıktı ve her iki taraftan da menfaat sağlayanlar oldu. Olay 3 gün sonra medyaya sızdı ve yetkililer tarafından doğrulandı.

Çin ile Hindistan arasındaki Himalaya Dağları ile çevrili hat, ülkeler arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor. Akarsuları, gölleri, buzulları ve karlı zirveleri kapsayan 3 bin 500 kilometrelik sınır, tarafları sık sık karşı karşıya getiriyor.

Pekin, “Güney Tibet” adını verdiği Hindistan’ın Arunaçal Pradeş eyaletinde 90.000 kilometrekarelik arazi üzerinde hak iddia ederken, Yeni Delhi, Aksay-Çin platosunu kaplayan 38 bin kilometrekarelik arazinin Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.

Taraflar, aralarındaki egemenlik ihtilaflarını uzun yıllardır çözememiştir.

15 Haziran 2020’de sınırın batısındaki Ladakh bölgesindeki Galvan Vadisi’nde Hintli ve Çinli askerler arasında çıkan çatışmada 20 Hintli asker şehit oldu. Çin ayrıca çatışmada 4 askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

Çatışmanın ardından iki ülkenin askeri birlikleri sınırda teyakkuza geçti, Hindistan karadan havaya füze savunma sistemi konuşlandırdı ve Çin obüs ve tankları konuşlandırdı.

Bu gerilim, dünyanın en büyük ordularına sahip ülkelerin kamuoyundaki “savaş” söylemleriyle daha da arttı.

İki ülkenin askeri heyetlerinin ortasında, sonunda gerilimi azaltmak amacıyla müzakerelere başlandı. Görüşmelerin ardından sınır bölgesindeki birliklerin koordineli ve planlı bir şekilde geri çekilmesi kararlaştırıldı.

İki ülke askerlerinin sürtüşmeye neden olan tüm sınır bölgelerinde sınırlarına döndüğü çekilme sürecinin 14 Eylül’de tamamlandığı açıklandı.

Yeni çatışma, sınır bölgesindeki gerginliğin devam ettiğini gösteriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu