Haber

HAK-İŞ Başkanı Arslan’dan, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü mesajı Açıklaması

HAK-İŞ Genel Lideri Mahmut Arslan, şiddetin olduğu yerde barış, verimlilik ve geleceğin olmadığını belirterek, “Şiddetle mücadeleyi bir gün olarak değil, bir hayat boyu mücadele olarak göreceğiz.” dedi.

Arslan, HAK-İŞ Genel Merkezi önünde Bayana Yönelik Şiddete Karşı Milletlerarası Uğraş Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, Memleketler arası Çalışma Örgütünün (İLO) C190 sayılı kontratının hayata geçirilmesi için öncelikli olarak TBMM tarafından onaylanması gerektiğini söyledi.

Yaklaşık 30 milyon çalışanı direkt ilgilendiren, iş yerinde şiddet ve tacizle çaba kontratı olan C190’ın ekmek, iş ve AŞ kadar önemli olduğunun altını çizen Arslan, sözleşmenin anlamını her fırsatta dile getirdiklerini belirtti.

Söz konusu sözleşmenin hükümlerini toplu sözleşmelere dahil ettiklerini anlatan Arslan, “C190 sayılı sözleşmenin Türkiye’de imzalanması, onaylanması, bizim toplu mukavelelere bu kararları detaylı bir formda koymamız da yetmiyor. Bu bir zihniyet problemi. Maalesef bayana karşı şiddet de bir zihniyetin sonucu.” ifadelerini kullandı.

Arslan, kadına yönelik şiddetin sona ermesi için bir zihniyet dönüşümünün yaşanması gerektiğini ifade ederek, “C190 sayılı kontratın bütünüyle hem mensuplarımız hem de siyaset yapıcılarımız tarafından detaylı bir biçimde bilinmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Şiddete yönelik mücadeleyi, milli bir mesele olarak ortaya koymak gerektiğini dile getiren Arslan, “Şiddetin olduğu yerde barış, verimlilik, gelecek yok. Onun için şiddetle çabayı bir gün olarak değil bir hayat uzunluğu gayret olarak göreceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

HAK-İŞ Bayan Komitesi Lideri Fatma Varlıklı ise bayana yönelik şiddetin, bir insan hakları ihlali olduğunu ve bunun kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Kadın ve çocukların aile içi şiddetin birinci mağdurları olduğunu söyleyen Varlıklı, bayan cinayetlerinin yüzde 73’ünün bayanların kendi konutlarında yaşandığına dikkati çekti.

Hiç kimseyi şiddet, taciz ve cinayete kurban vermek istemediklerinin altını çizen Varlıklı, şiddeti ortadan kaldıracak bir eğitim sisteminin oluşturulmasını talep ettiklerini anlattı.

Zengin, iş yerlerinde de bayana yönelik şiddet ve eşitsizliğin ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek, bayana karşı şiddete yönelik faal ve kararlı gayrete devam edeceklerini kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu