Melikgazi Belediyesi, İklim Değişikliğiyle Mücadelede Dijital Belediye Hizmetlerini Artırma Projesi için Avrupa Birliği’nden Hibe Aldı
Pek çok projesi için Avrupa Birliği’nden hibe alan Melikgazi Belediyesi’nin, Türkiye Ulusal Ajansı’na sunduğu “İklim Değişikliğiyle Mücadelede Dijital Belediye Hizmetlerinin Artırılması – DigiEdu” projesi, 98 proje arasından seçilen 6 projeden biri oldu.
Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Hayata geçirmeye başladıkları projelerle yerel yönetimlere model olmaya devam ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Palancıoğlu, “Avrupa Birliği Erasmus+ Yetişkin Eğitimi Programı kapsamında mali destek alan projede Melikgazi Belediyesi ile Litvanya Druskininkai Belediyesi ortak çalışmalar yürütecek. Projeyle belediyelerin dijital hizmetlerinin artırılması amaçlandı. iklim değişikliğiyle mücadelede ve bu hizmetlerin toplum tarafından etkin şekilde kullanılmasını sağlayacak eğitim modülleri geliştirmektir.Etkilerini her geçen gün daha fazla hissettiğimiz iklim değişikliği, sera etkisinin artmasına ve bunun sonucunda ortaya çıkan çevresel ve İklimle ilgili sorunlar. Özellikle fosil yakıt kullanan araçlardan atmosfere sera etkisi yaratan kirletici gazlar salınıyor. Araç, bisiklet ve toplu taşıma kullanımının azaltılması. “Daha fazla seçenek, dünyanın iklim değişikliği atmosferinden kurtulmasında önemli bir rol oynuyor” kirletici gazlar. Ulaşımda doğa dostu tekniklerin tercih edilmesiyle her yıl dünyanın dört bir yanından atmosfere salınan 5 milyar ton kirletici gazın önemli bir kısmı önlenebilir” dedi.
Başkan Palancıoğlu, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlayacak projenin dijital belediye hizmetlerinin sayı ve kalitesini artırarak bu hizmetlerin kullanım oranını artıracağını, insan hareketliliğini ve buna bağlı araç kullanımını azaltacağını söyledi. Dijital hizmetlerin artırılmasına yönelik çalıştaylar planlandı. İlk çalıştay 5-11 Şubat tarihleri arasında Litvanya Druskininkai Belediyesi’nde gerçekleştirildi. Çalıştaya katılan Melikgazi Belediyesi heyeti ve Druskininkai Belediyesi heyeti 5 farklı başlıkta sorun analizi ve çözüm çalışmaları gerçekleştirdi. Çalıştayda hangi hizmetlerin online olabileceği, bu hizmetlerin insanlara nasıl duyurulabileceği ve özellikle online hizmetlerin nasıl kullanılacağı tartışılarak belediyelerin çözüm önerileri tartışıldı. Projenin 2. çalıştayı 3-9 Mart tarihleri arasında Melikgazi ilçemizde gerçekleştirilecek. Litvanya Druskininkai Belediyesi’nden ilçemize gelecek heyetle ortak çalışmalar gerçekleştirilecek. “Ayrıca belediyemizden heyetimiz Litvanya Büyükelçisi Sayın Görkem Barış Tantekin’i de ziyaret ederek çalışma hakkında bilgi verdi” dedi.
Başkan Palancıoğlu ayrıca belediyeler olarak iklim değişikliğine karşı gerekli tedbirleri almaları ve yapılabilecek her türlü çalışmayı başlatmaları gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Belediye olarak birçok belediye hizmetini vatandaşlarımızın hizmetine sunmuş durumdayız. Bu hizmetlerle vatandaşlarımız evlerinden çıkmadan, telefon, bilgisayar gibi cihazlarla belediyecilik işlemlerini uzaktan gerçekleştirebiliyorlar. Gerçekleştirdiğimiz proje ile gerçekleştirdiğimiz projeyle Daha fazla belediye hizmetini dijital ortama aktararak insan hareketliliğini azaltmayı ve doğaya salınan egzoz gazlarını azaltmayı hedefliyoruz.İklim “Değişimle mücadele kapsamında hazırladığımız projenin ilçemize hayırlı olmasını diliyorum. ve ülkemiz.” – KAYSERİ