Perakende kazançları, Nvidia CEO’sunun ABD çip kontrolleri hakkında yorumları – piyasaları neler etkiliyor
Investing.com — ABD hisse senedi vadeli işlemleri Çarşamba günü düştü. Hazine tahvil getirilerindeki artış bir önceki seansta hisseleri olumsuz etkilemişti. Piyasalar, yatırımcıların Başkan Donald Trump’ın ağır gümrük vergilerinin fiyatlar üzerindeki etkisine dair bilgi arayışıyla yeni perakende kazançlarına odaklanıyor. Nvidia (NASDAQ:NVDA) CEO’su Jensen Huang, ABD’nin Çin’e yapay zeka çip ihracatına yönelik kısıtlamaları hakkında yorumda bulunurken, Birleşik Krallık’ta enflasyon yükseliyor.
1. Vadeli işlemler düşüşte
ABD hisse senedi vadeli işlemleri Çarşamba günü hafif düşüş gösterdi. Bu durum, bir önceki seanstaki hisse senedi düşüşünün devam edeceğine işaret ediyor.
Türkiye saatiyle 10.18 itibarıyla, Dow vadeli işlem sözleşmesi 172 puan veya %0,4 düşerek, S&P 500 vadeli işlemleri 29 puan veya %0,5 gerileyerek, ve Nasdaq 100 vadeli işlemleri 125 puan veya %0,6 düşerek işlem gördü.
Wall Street’teki ana endeksler Salı günü geriledi. Hisseler, yükselen ABD Hazine getirileri nedeniyle baskı altında kaldı. Başkan Donald Trump, Cumhuriyetçi milletvekillerini devasa bütçe tasarısını geçirmeleri için ikna etmek üzere Capitol Hill’e gitti. Bazı analistler bu tasarının ABD hükümetinin 36,2 trilyon dolarlık borç yüküne 3 ila 5 trilyon dolar arasında ek yük getirebileceğini tahmin ediyor.
İşlem gününün sonunda, gösterge S&P 500 endeksi %0,39 düşerek altı seanslık yükseliş serisini sonlandırdı.
Home Depot (NYSE:HD) hisseleri, önceki kazançlarını geri vererek günü düşüşle tamamlarken, Tesla (NASDAQ:TSLA) hisseleri CEO Elon Musk’ın beş yıl sonra da elektrikli otomobil üreticisinin başında olmayı planladığını söylemesinin ardından %0,5 yükseldi.
2. Perakende kazançları yaklaşıyor
Yatırımcılar Çarşamba günü daha fazla perakende zincirinin kazanç raporlarını inceleme fırsatı bulacak. Trump’ın agresif gümrük vergisi gündemi etkisi odak noktası olacak.
Mağaza grubu TJX Companies (NYSE:TJX) ve ev geliştirme firması Lowe’s Companies (NYSE:LOW), ABD piyasalarının açılışından önce sonuçlarını açıklayacak.
Bu rakamlar, tüketiciye yönelik çok sayıda şirketin karamsar getiriler ve tahminler sunmasına katkıda bulunan artan gümrük vergisi gerilimleri ortamında geliyor. Buna geçen hafta yaklaşan fiyat artışları konusunda uyarıda bulunan büyük perakende devi Walmart (NYSE:WMT) da dahil.
Salı günü Home Depot, fiyatları sabit tutacağını söyledi. Ancak gümrük vergilerinin, kendin-yap perakendecisinin raflarından bazı ürünlerin kaybolmasına neden olabileceğini de belirtti.
3. Nvidia CEO’su ABD’nin yapay zeka çip ihracat kontrolleri hakkında konuştu
Nvidia CEO’su Jensen Huang Çarşamba günü şöyle dedi: “ABD’nin Çin’e yapay zeka çiplerinin ihracatına yönelik kısıtlamaları, Pekin’in bu sektördeki ilerlemelerini engelleyemedi ve işletmeleri yerel olarak geliştirilen işlemcilere yönlendirdi.”
Huang, Tayvan’daki Computex konferansında gazetecilere şunları söyledi: “Genel olarak, ihracat kontrolü bir başarısızlıktı. İhracat kontrolü, yerel şirketlere gelişimlerini hızlandırmak için ruh, enerji ve hükümet desteği sağladı.”
Huang ayrıca, Nvidia’nın Çin’deki pazar payının eski ABD Başkanı Joe Biden’ın yönetiminin başlangıcında %95 iken %50’ye düştüğünü belirtti. Biden, Trump’ın büyük ölçüde sürdürdüğü veya hatta derinleştirdiği kritik yapay zeka teknolojisinin Çin’e ihracatına yönelik bir dizi kısıtlamayı denetledi.
ABD Ticaret Bakanlığı yakın zamanda Çin’in çip endüstrisini daha da kısıtlamayı amaçlayan yeni bir rehber yayınladı. Bakanlık, Huawei’den belirli çiplerin kullanımının ABD ihracat yasalarını ihlal ettiğini belirtti.
4. Birleşik Krallık’ta enflasyon yükseliyor
Birleşik Krallık’ta enflasyon Nisan ayında keskin bir şekilde yükseldi. Bir yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durum, İngiltere Merkez Bankası’nın faiz indirimlerini ertelemesine neden olabilir.
Yıllık tüketici fiyat enflasyonu Mart ayında %2,6 iken, Nisan’da %3,5’e yükseldi. Bu oran, İngiltere merkez bankasının %2,0’lik orta vadeli hedefinin oldukça üzerinde. Aylık oran ise Mart’taki %0,3’ten %1,2’ye yükseldi.
Analistler, TÜFE’nin yıllık bazda %3,3, aylık bazda ise %1,1 artmasını bekliyordu.
Değişken enerji ve gıda fiyatlarını hariç tutan çekirdek TÜFE, aylık bazda %1,4 artarken, yıllık oran %3,8 oldu.
Enflasyondaki bu hızlanma, ülkenin fiyatları yükseltmesi muhtemel faktörlerin bir araya gelmesiyle yaşandı. Bunlar arasında enerji ve su faturalarındaki önemli artışlar, araç vergisi ayarlamaları ve belediye vergilerindeki artışlar yer alıyor.
5. Petrol yükseliyor
İsrail’in İran nükleer tesislerine saldırı hazırlığı yaptığına dair haberler sonrası petrol fiyatları yükseldi. Bu durum, Orta Doğu’daki önemli üretici bölgeden arzın etkilenebileceği endişelerini artırdı.
Türkiye saatiyle 10.22’de, Brent vadeli işlemleri %1,1 artarak varil başına 66,08 dolara, ABD Batı Teksas ham petrol vadeli işlemleri ise %1,2 yükselerek varil başına 62,77 dolara ulaştı.
CNN’in Salı günü istihbarat konusunda bilgili birden fazla ABD yetkilisine dayandırdığı habere göre, İsrail, ABD Tahran ile diplomatik bir anlaşma peşinde koşarken, İran nükleer tesislerine olası bir askeri saldırı için hazırlık yapıyor.
Haberde, İsrailli liderlerin henüz nihai bir karar vermediği, ancak bir İsrail saldırısı olasılığının son aylarda “önemli ölçüde arttığı” belirtildi.
Ayrıca, Amerikan Petrol Enstitüsü’nün Salı günkü verilerine göre, 16 Mayıs’ta sona eren hafta için ABD ham petrol stokları yaklaşık 2,5 milyon varil arttı. Bu artış, 1,9 milyon varillik düşüş tahminlerini boşa çıkardı.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.